О Парохији

Црквена општина и парохија за покрајину Корушку са седиштем у Клагенфурту основана је 20. априла 1996. године. Нема свој храм. За богослужење користи храмове Старокатоличке цркве у Клагенфурту, Филаху и Шпиталу (да ли су у Филаху и Шпиталу Старокатолички такође?)

Парохија је посвећена Преподобној матери Параскеви. Црквена општина има парохијски дом у коме се налази и црквено-општинска и парохијска канцеларија. Парохијски дом је освећен 16. новембра 2006. године. Од почетка организованог вршења богослужења у Клагенфурту, а потом по оснивању црквене општине и парохије за Корушку, дужност пароха у Клагенфурту врши протонамесник Љубомир Радованов. Као парох у Грацу, отац Љубомир је организовао богослужења у Клагенфурту још 1994. године. Предавање веронауке на просторима покрајине Корушке организовано је такође под надзором о. Љубомира школске 1995/96, када је дужност вероучитеља вршила госпођа Милка Шурлан. По преласку за пароха у Клагенфурту, од 1. септембра 1998, о. Љубомир преузима и дужност вероучитеља.

На територији Корушке има 4335 (ово је бајат број, ако има неки новији, а ако не написаћемо га када се пребројимо?) чланова православне Цркве. Од тога је, према слободној процени око 4000 припадника Српске православне цркве (проверити). Парох располаже са 400 (проверити) адреса православних са којима одржава редован контакт.

Црквена општина у Клагенфурту организована је сагласно Уставу СПЦ. Матичне књиге воде се од 1998. године, а 2011 било је ? крштења, ? венчања и ? опела.